Skip to content
1e280baa-cd1d-4b0a-a2a7-35d5983a53cd 2

Josephine Willemien van den Hof

In 2017 studeerde ik af aan het Amsterdam Fashion Institute als textile- and fashion designer. Vanuit een persoonlijk verlangen om de soms verbijsterende modewereld, en dus mijn eigen vakgebied, beter te begrijpen heb ik in 2020 de master Design Cultures aan de VU Amsterdam afgerond. Om mijn kennis over dit onderwerp te delen publiceerde ik een van mijn wetenschappelijk artikelen over Cold War Fashion Design op The Global Fashion Conference 2020. Als resultaat van de combinatie van mijn praktische en wetenschappelijke opleiding ontwikkel ik projecten waarin creativiteit en cultureel onderzoek aan elkaar verbonden zijn.

Ik lees, schrijf, praat en denk graag na over de waardevolle geschiedenis en tradities van mode, textiel, honden en porselein. Misschien verklaart dit enigszins mijn gekscherende verzameldrift van (voor mij) waardevol spullen, een kleine greep uit de collectie: porseleinen dieren, wandkleden met honden, miniatuur plastic, breisels, garens en retro prints. In mijn werk combineer probeer ik al deze onderwerpen aan elkaar te relateren wat resulteert in kleurrijke, bonte en veelzijdige ontwerpen.

Momenteel werk ik als zelfstandig kostuumontwerper voor freelance projecten in film en theater. Daarnaast werk ik als docent op het AMFI, waarin ik studenten kennis laat maken met patroonteken- en ontwerp vaardigheden. In de overgebleven tijd ontwikkel comfortabele en vrolijke breisels in de vorm van mutsen, sjaals en spencers.

Modefrabriek FW – Fantasy Forest, Stop! Before Lucy Explodes, 2017
LIMA x Wikipedia, archief Dutch New Media Art, 2019
Publicatie: A Fashionable Competition for Modernity Global Fashion Conference 2020
Publicatie: Explaining GeoDesign, Zazie Edições, 2020